HTML

Fantasy sport

Kispad a fantasy sportok labirintusában.

Friss topikok

Fantasy bajnokságok

Fantasy NBA - Draft és amit utána van

2007.10.30. 10:44 hulk

Ahogy a játszótéren is eldől valahogy, hogy ki fog választani először, itt is kialakul egy sorrend a menedzserek között (draftsorrend), akik itt is a játékosok erősorrendje alapján döntik el, hogy kit választanak be a csapatukba. Ezt a kiválasztási folyamatot hívjuk draftnak. Minden fantasy bajnokság valamilyen drafttal kezdődik, ez lehet

- élő (live draft), amikor minden menedzser ott van az adott site-on a megadott időpontban, és úgy válogathatják ki a játékosokat, hogy közben látják, ki kit választott;

- autodraft, amikor minden menedzser beállítja a saját erősorrendjét a játékosok között, a gép kisorsolja a draftsorrendet, majd mindenkinek a saját erősorrendje alapján válogatja ki a játékosokat;

- offline draft, amikor a menedzserek egy fórumon, vagy emailben küldözgetik tovább egymásnak a saját kiválasztott játékosuk és a megmaradt játékosok nevét.

 

A draft lehet „egyenes” (straight), és „kígyódraft” (snake). Előbbinél a draftsorrend minden körre érvényes, utóbbinál viszont minden második körre megfordul: a páros körökben az választ először, aki a páratlanokban utoljára választott. Így nagyjából kiegyenlítődik az a hátrány, amit egy hátsó draftpozíció jelent, és amit az egyenes draft csak felerősít.

 

JÁTÉKOSOK A DRAFT UTÁN

Egy ligában mindig vannak olyan játékosok, akik nem fértek be a csapatokba, vagyis csapat nélküliek. Ők a szabadügynökök (a továbbiakban free agentek, FA-k), akiket szabadon leigazolhat bármely menedzser, amennyiben elenged a csapatából annyi játékost, ahány free agentet igazolni akar. A menedzser által elengedett játékos az ún. waiver wire-re kerül, ahonnan csak meghatározott idő után kerül a FA-k közé.

Előfordul, hogy a menedzser által elengedett játékos más menedzsereknek kellene. Ha a játékos már FA, azé lesz, aki hamarabb jelentkezik be érte, és dob ki a csapatából egy másik játékost. Ha azonban még a waiver wire foglya, akkor az a menedzser szerzi meg, aki a waiver sorrendben előrébb áll. Ez a sorrend a draftsorrend által meghatározott erőviszonyokat tovább kiegyenlítendő, annak fordítottja. Ha tehát utolsónak draftoltam, első leszek a waiver sorrendben.

Természetesen ha a waiver sorrendben magasabban álló menedzsernek nem kell az adott waiveren levő játékos, automatikusan a sorrendben következő olyan menedzser szerzi meg, aki bejelentkezett érte. Aki viszont sikeres waiver tranzakciót visz véghez, automatikusan utolsó lesz, függetlenül attól, hányadik volt a waiver tranzakció előtt, a többiek pedig mind eggyel előrébb lépnek a waiver sorrendben.

 

Az, hogy egy-egy játékos mennyi időt tölt a waiveren, mielőtt FA lesz belőle, szintén beállítás kérdése: ez lehet 3 nap is, de akár ki is lehet iktatni a waiver, ilyenkor minden játékos azonnal FA lesz, amikor kiteszik egy csapatból.

 

A draftolatlan játékosok draft utáni státusza szintén beállítás kérdése, de itt csak két lehetőség van: vagy azonnal FA-k lesznek, vagy mind waiverre kerül, és a waiver szabályai érvényesek.


                                                                                               


Szólj hozzá!

Címkék: sport szabályok nba fantasy sport

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasysport.blog.hu/api/trackback/id/tr55211488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása