HTML

Fantasy sport

Kispad a fantasy sportok labirintusában.

Friss topikok

Fantasy bajnokságok

Fantasy NBA: Hétfő reggeli – 25. játékhét

2008.04.13. 14:24 hulk

Eljött a 2007-08-as szezon utolsó pár napja a fantasy világban, de szerdáig még sokminden történhet. Lévén még van egy lehetőség a csapatállításra, érdemes átgondolni, pontosan melyik kategóriákban van még esélyünk fordítani/elhúzni (vagy roto ligákban még pár pontot kicsikarni), és utoljára körbeszaglászni a szabadügynök-kínálatot. Figyelem, kizárólag az esélyes kategóriákra koncentráljunk!


Ez a százalékok további totális figyelmen kívül hagyását jelenti (roto ligákban már amúgy is hetek óta elfelejtettük őket), és rossz esetben a pont/lepattanó/gólpassz kategóriák is kisebb súllyal esnek latba. A blokkokkal hagyományosan nehezen lehet boldogulni, tehát a héten a viszonylag könnyen megszerezhető labdaszerzésekre és hármasokra érdemes koncentrálni. Persze ha valakinek egyheti háborúskodás után csak 4 pattanó kell a jobb eredményhez, bátran lehet specialistát keresni a piacon!

Ahogy eddig mindig, most is lesz szó a meccsszámról és a sérülésekről/helyettesekről, mielőtt azonban ebbe belevágnék, hadd szóljak pár szót a szezon, és elsősorban a draft tapasztalatairól – egy kis kitekintéssel fűszerezve.


Aki jól draftol, sikeres lesz. Ez így eléggé klisének hangzik, tehát konkretizáljuk a dolgot. Aki olyan játékosokat céloz meg, akik nem túl sérülékenyek, kevésbé érhetik meglepetések. Akik elsősorban a hiányposztokat (irányító, center) célozzák meg a draft elején, sikeresebbek lesznek. Aki e két kritériumot jól ötvözi, az már elkönyvelhet egy jó draftot – legalábbis félig. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a draft nem az első 2-3 körben dől el, hanem a 4-5. körtől lefelé. Az ott meglelt kincs az igazi siker titka. Ezt bizonyítandó készítettem is egy kis válogatást arról, hogy idén kik nyújtottak a draftpozíciójukat meghaladó teljesítményt:

Jó húzások:

akik kicsit jobbak voltak a vártnál,

-         Deron Williams, Allen Iverson, Jason Richardson, Antawn Jamison, Danny Granger, Monta Ellis, David West, Jamal Crawford, Stephen Jackson, Richard Jefferson, Brendan Haywood, Andrew Bogut, Devin Harris, Rafer Alston, Al Horford

vagy „csak” egészségesek maradtak

-         Baron Davis, Peja Stojakovic, Marcus Camby, Brad Miller, Kenyon Martin.

 

Deront nem kell bemutatni; szinte elsőkörös értékeket produkált a 2.-3. körből; AI elfelejtett öregedni; JRich végre egyszer hozta azt, amit tud, plusz még passzolt is; Jamison szép csendben vitte a hátán a Wizardsot Arenas és Butler nélkül is, 20/10-et csinált majdnem 2 hármassal fűszerezve; Granger hozta a magas elvárásokat (hármas-lopás-blokk kombó), sőt, még több hármast is annál; Ellis az a ritka madár, aki kisemberként jelentősen(!) emelni tudja a mezőnyszázalékodat; West nem pukkadt ki a jó kezdés után, mint ahogy sokan várták; Crawford a New York szinte egyetlen üde fantasy foltja volt az egész idényben (Lee csak a második felében); Jackson igazi vezér volt az eltiltása után, bár siralmas mezőnyszázalékkal (ami egyébként sok GM-et elriasztott tőle); Jefferson majdnem 7 ponttal volt jobb a karrierátlagánál idén, top10-es pontszerző lett a ligában; Haywood kihasználta, hogy nem kellett küzdeni E.Thomasszal a centerposztért; Bogut megtanult védekezni (pattanók+blokkok), már csak büntetőzni kéne tudni; Harris amúgy sem volt rossz, de a Jerseyben igazi vezér lehet teljes irányítóstat-arzenállal (és az átlagnál jobb mezőnyszázalékkal); Horford nem ütközött bele a „rookie-wall”-ba, Alston meg megúszta a börtönt… miközben a felsorolt porcelánemberek meghálálták a bizalmat, és ép bőrrel átvészelték a szezont (náluk ez relatív, ugye…).

 

Bomba üzletek:

-         Chris Kaman: 16/14/3-at művelt a szezon első felében Brand hiányában, gyakorlatilag egyedül cipelt soksok gárdát pattanóban és blokkban – Camby is megirigyelhette volna, ha nem csinálta volna ugyanezt. Jóval az 5. kör után ilyenről még csak nem is álmodik az ember.

-         Jose Calderon: Ford sérülése után a liga legjobb fantasy játékosa volt, pedig csak 13/3/9-et tudott – de ehhez még hozzácsapott vagy másfél hármast és másfél labdaszerzést, 50/40/90 feletti százalékokat (FG% / 3PT% / FT%), és mindössze 1,8 eladott labdát, ami az elit irányítók termelésének fele-harmada. És ha belegondolok, hogy a 10. kör környékén kelt el…

-         Rudy Gay: Kevés olyan játékos van a ligában, aki úgy húzóember hármasban, hogy közben nem rontja le a mezőnyszázalékot, de Gay ilyen. Még ritkább madár az, aki mindezt másfél labdaszerzéssel és egy blokkal is meg tudja toldani. Gay ilyen. Ja, és közben 20 pont és 7 pattanó felett is van… mindezt a 6-8. körből!

-         Hedo Turkoglu: A török végre elég játékidőt kapott ahhoz, hogy megmutathassa, amit már amúgy is villantgatott Sacramentóban is, nevezetesen hogy nagyon nehéz ellene védekezni. Magas (6+ pattanó), jól dob távolról (majdnem 20 pont, 2+ hármas), jól kezeli a labdát (majdnem 5 gólpassz), és alig akadt ember, aki a 8. kör előtt elvitte volna.

-         Mike Dunleavy: Sokadhegedűsből az Indiana egyik vezére lett O’Neal távollétében, és gyakorlatilag egy egész szezonon át hozta ő is, amit korábban már megcsillantott. Ő és Hedo szinte tükörképei voltak egymásnak idén, bár Dunleavy-t átlagban egy körrel előbb vitték el a drafton.

-         Grant Hill: nem szimplán egészséges maradt, hanem fantasy sztár lett – megint. Kiváló százalékokkal (50%+ mezőnyből, 85%+ vonalról) teszi a dolgát: pattanózik (Marion helyett), passzol (Nash helyett/mellett), labdát szerez, és még blokkol is – és mi még azt hittük, hogy 10. körös…

-         Ronnie Brewer: A Jazz egyik nagy felfedezettje, aki ugyan nem tölti be a Hornacek által „kreált” űrt, hiszen nem tud hármast dobni, viszont mivel ezzel tisztában is van, hatékonyan (55%-kal) értékesíti a helyzeteit, és közben hatalmas mennyiségű labdát szerez – és nem adja azt el. Sok ligában nem is draftolták.

-         Jamario Moon: Még egy „nemdraftolt” játékos, aki a semmiből robbant be a köztudatba a pattanózásával és blokkjaival. A Raptorsnak pontosan ilyen energiabomba kellett a hármas posztra, nem csoda, hogy Moon ott is ragadt egész szezonban – mint ahogy ottragadt a mi csapatainkban is.

-         Beno Udrih: Ő egy kicsit kakukktojás, mert csak a szezon második felére állapodott meg a Kingsben, addigra pedig megjárta a San Antoniót és a Minnesotát is – most valószínű mindkét csapat sajnálja, hogy nem kellett nekik az a 14 pont, 4 pattanó, 5 gólpassz, 1,5 hármas és 1,5 lopás, amit Udrih kezdőként 35 játékperc alatt produkált. Sok fantasy GM gyémántot talált vele, és voltak, akik kétszer is – amikor a szezon vége felé lesérült, de az utolsó két hétre visszatért.

 

És külön kategória jár két játékosnak, Chris Paulnak és Amare Stoudemire-nek, akik miatt a héten nagyon sok fantasy GM fog bajnoki címet ünnepelni. Paul régen látott tettet hajt végre a 20+ pontos, 10+ asszisztos szezonjával, miközben labdaszerzésben sincs nála jobb az NBA-ben. Sokat elmond az is, hogy Nash idén (4 szezon óta először) nem fogja vezetni a ligát gólpasszokban. Irányító létére kiváló százalékkal dob, ugyanakkor képes elhelyezni néhány gyilkos hatású hármast is az ellenfél gyűrűjében. Csak azért nem lesz 1/1-es a fantasy draftokon jövőre, mert LeBron is él és játszik. Azokban a H2H bajnokságokban, ahol idén játszottam, Paul mindenhol ott van valamelyik döntős csapatban. Ezt sem Kobe, sem James, sem senki más nem mondhatja el magáról.

Stoudemire ugyanakkor a Shaq-Marion csere legnagyobb haszonélvezője lett azzal, hogy visszakerülhetett eredeti posztjára. Shaq jelenléte és Nash passzai a liga azon kevés játékosa közé emelte, akik ellen tényleg nem lehet védekezni – erről árulkodik a pontátlaga, a mezőnyszázaléka, de a büntetőkísérleteinek száma is. Fantasy téren a legnagyobb segítséget Amare jelenti, amikor a mezőnyszázalékról van szó, illetve karrierévet tudhat maga mögött prakkerolásban is. Nekem mégis az tetszik a leginkább a játékában, hogy 80% körül büntetőzik – centerként! Volt egy emlékezetes 20/20-as meccse a vonalról, amivel a teljes hetet el tudta dönteni ebben a kategóriában. Bizton állíthatjuk, hogy a két évvel ezelőtti térdműtét a múlté, az azóta eltelt két szezon alatt eddig összesen 3 meccset hagyott ki, azt is mind tavaly. Ha jövőre kiszorul az első ötből a drafton, nagyon fogok csodálkozni (Paul, James, Kobe, Nowitzki és Amare alkotja nálam az első ötöt, egyelőre meghatározatlan sorrendben).

 

 

Visszatérve a beharangozóra: a héten gyakorlatilag minden csapat 2 meccset játszik (hisz csak szerdáig tart az idény), kivéve a Dallast, a Denvert és a Lakerst, ők csak egyszer lépnek pályára – vasárnap estig várhatóan el is dől a sorsuk, hogy hányadikak lesznek a rájátszásban, tehát elvben akár pihentethetik is a fél csapatot!

 

(A játékosokat továbbra is 3 kategóriába osztottuk, aszerint, hogy a csapatuk heti meccsei és ellenfelei szerint milyen teljesítményt várhatunk tőlük:

Sérültek, ne tedd be őket!: Sérültek, eltiltottak.

Kötelező: Minden körülmények között érdemes betenni a csapatotokba.

Csak „mély” ligákban: Az összesen legalább 200-250 játékost foglalkoztató ligákban szóba jöhető játékosok.)

 

Lássuk tehát, ezen a héten ki-kicsoda?

 

 

2 meccs:

 

Atlanta Hawks (ORL, @MIA)

Friss sérült nincs, hajtás van, aki játszik, berakható.

Sérültek, ne tedd be őket!: Claxton

Kötelező: Josh Smith, Joe Johnson, Bibby, Horford

Csak „mély” ligákban: M.Williams, Childress

 

Boston Celtics (@NYK, NJN)

A héten láthattuk, hogy a Celtics-expressz félgőzzel is jól zakatol, miközben senki nem játszik 25 percnél többet. Egyetlen kérdés merült fel bennem: hova lett Powe?

Sérültek, ne tedd be őket!: Pollard, Powe

Kötelező: Rondo

Csak „mély” ligákban: Garnett, Pierce, Ray Allen, Perkins, Posey, T.Allen

 

Charlotte Bobcats (@NJN, PHI)

A múlt héten kifelejtettem Carrollt a felsorolásból, Wallace sérülésének leginkább ő a kedvezményezettje. Más változás nincs.

Sérültek, ne tedd be őket!: May (egész szezonra), Morrison (egész szezonra)

Kötelező: Richardson, Felton, Wallace, Okafor, Carroll

Csak „mély” ligákban: Dudley, Mohammed

 

Chicago Bulls (@MIL, TOR)

Nagyon komolyan hajt a Bulls, mármint a draftjogért. Nagy csapatcincálások lesznek itt a nyáron…

Sérültek, ne tedd be őket!: Gooden

Kötelező: Noah, Deng, Tyrus Thomas

Csak „mély” ligákban: Gordon

 

Cleveland Cavaliers (@PHI, DET)

A Cavs csak azért esélyes mindkét meccsen a héten, mert hajtania kell a 4. helyért (és mert a Detroit már nem hajt semmiért). Ha már meglenne nekik, még talán James is pihenne. Így viszont bízhatunk abban, hogy King James-ék végig a pályán lesznek. Ami érdekes: Westen kívül gyakorlatilag senkit nem éri meg betenni a kisemberek közül, még Gibson sem az igazi!

Sérültek, ne tedd be őket!: Snow, Pavlovic

Kötelező: James, Ilgauskas, West

Csak „mély” ligákban: Joe Smith, Varejao, D.Brown

 

Detroit Pistons (MIN, @CLE)

Hamilton meggyógyult, és pénteken már játszott, méghozzá jól! Ennek ellenére el tudom képzelni, hogy a Minny ellen még egy totális pihenés befigyel, és akkor még jobbak lesznek Maxiellék.

Sérültek, ne tedd be őket!:

Kötelező: Stuckey, Maxiell, Amir Johnson

Csak „mély” ligákban: Billups, Hamilton, Wallace, Prince, McDyess

 

Golden State Warriors (@PHX, SEA)

Ha valamikor, most jól jön, hogy a Warriors muszáj-üzemmódban van, hiszen kiesésre áll a nyugati rájátszásból. Ráadásnak két olyan csapat következik a héten, amelyek ellen hagyományosan sikeres a rohanós stílus, legalábbis a mi szempontunkból. Stephen Jackson kicsit magára talált, de még mindig nem az igazi, ennek ellenére kötelező betenni, hiszen bármikor megázhatja magát, és összerakhat egy 29 pontos, 8 gólpasszos meccset!

Sérültek, ne tedd be őket!: Webber (visszavonult), Wright

Kötelező: Davis, Jackson, Ellis, Biedrins, Harrington

Csak „mély” ligákban: Pietrus

 

Houston Rockets (@UTA, LAC)

Alston visszatért, miként T-Mac is.

Sérültek, ne tedd be őket!: Yao (egész évre), Sura, Francis

Kötelező: McGrady, Scola, Alston

Csak „mély” ligákban: Head, Battier, Jackson, Mutombo

 

Indiana Pacers (@WAS, NYK)

Még mindig van egy halvány esély, hogy az Indy meg tudja előzni az Atlantát, de ehhez a Pacersnek az összes hátralevő meccset hoznia kell, míg a Hawksnak botlania kell. A sorsolások láttán ez lehetségesnek tűnik – tehát addig kell örülni Grangerék teperésének, amíg lehet!

Sérültek, ne tedd be őket!: Tinsley

Kötelező: Granger, Dunleavy, Murphy

Csak „mély” ligákban: J.O’Neal, Diener, Foster, Daniels

 

Los Angeles Clippers (@NOH, @HOU)

Brand még bekavarhat a nyugati helyezésekbe, ha a Clips a héten bármelyik ellenfelét legyőzi. Persze erre egyre kevesebb esély van, hiszen Maggette is maródi, és ugye Kamannak is idő előtt befejeződött a szezonja.

Sérültek, ne tedd be őket!: Kaman (egész évre), Livingston (egész évre), Davis (egész évre), Maggette

Kötelező: Thornton, Brand

Csak „mély” ligákban: Mobley, Thomas

 

Memphis Grizzlies (@POR, @DEN)

Miller, Milicic és Crittenton kiesett, ezzel Conley, Navarro és Lowry szerepe nő.

Sérültek, ne tedd be őket: Miller, Crittenton

Kötelező: Gay, Conley, Warrick

Csak „mély” ligákban: Lowry, Navarro

 

Miami Heat (@TOR, ATL)

Quinn és Davis. Ha nagyon kell a blokk, akkor Lasme.

Sérültek, ne tedd be őket!: Wade, Mourning, Wright, Haslem, Marion, Banks, A.Johnson, Williams

Kötelező: Quinn, Davis

Csak „mély” ligákban: Kasib Powell, Barron

 

Milwaukee Bucks (CHI, @MIN)

Ez a Sessions gyerek határozottan képes megnyerni a gólpasszokat, ha szoros a H2H párharc…

Sérültek, ne tedd be őket!: Noel

Kötelező: Redd, Bogut, Villanueva, Sessions

Csak „mély” ligákban:

 

Minnesota Timberwolves (@DET, MIL)

Ha hármas kell, akkor McCants, ha labdaszerzés akkor Jaric, ha mindenből egy pici, akkor Brewer a kiszemelt.

Sérültek, ne tedd be őket!: Telfair, Doleac

Kötelező: Jefferson, Gomes, Foye, McCants

Csak „mély” ligákban: Jaric, Brewer

 

New Jersey Nets (CHA, @BOS)

Szerintem most jön el a pillanat, hogy Carter lecsücsül, ha már egyszer nincs esélye a Netsnek a rájátszásra. Sajnos azonban ez nem tuti, szóval még az is lehet, hogy játszik. Boone sérült, Diop játszik helyette, de mostanában még blokkokra sem jó, nemhogy másra, nem is érdemes törődni vele.

Sérültek, ne tedd be őket!: Boone

Kötelező: Carter Jefferson, Harris

Csak „mély” ligákban: Nachbar, M.Williams, Krstic

 

New Orleans Hornets (LAC, @DAL)

Úgy néz ki, az utolsó pillanatig hajtani kell azért a nyugati elsőségért – ennek mi nagyon örülünk. A másik mázli fantasy szempontból, hogy a Hornetsnek elég rövid a padja, nincs kivel helyettesíteni a kezdőket.

Sérültek, ne tedd be őket!:

Kötelező: Paul, West, Chandler, Stojakovic

Csak „mély” ligákban: Wells, Peterson, Pargo

 

New York Knicks (BOS, @IND)

Lee ugyan kihagyott egy meccset a héten, de nincs komoly baja, betehető.

Sérültek, ne tedd be őket!: J.James (szezon végéig), Marbury (szezon végéig), Curry (szezon végéig)

Kötelező: Crawford, Lee, Robinson, Randolph

Csak „mély” ligákban: Richardson

 

Orlando Magic (@ATL, WAS)

Az Orlando atlantai vendégszereplése sok csapat sorsát befolyásolhatja, ha nyer a Hawks, az Indy kieshet, és pihentethet, plusz ugye a Hawks is visszavehet egy hajszálnyit az utolsó meccsén. Szerintem erre van esély, mert a Magic tuti harmadik keleten, és nincs túl sok motivációja a lelkét szétkosarazni a playoff előtt.

Sérültek, ne tedd be őket!: Battie (egész évre)

Kötelező: Howard, Lewis, Turkoglu

Csak „mély” ligákban: Nelson, Evans

 

Philadelphia 76ers (CLE, @CHA)

Miller valami hatalmasat alakít, és az Iguodala/Dalembert páros is hozza magát, de a többiek elég siralmasak, még Lou Williams és Young is. Őket csak akkor tegyétek be, ha tényleg nincs más lehetőség!

Sérültek, ne tedd be őket!: H.Hill (egész évre)

Kötelező: Iguodala, A.Miller, Dalembert

Csak „mély” ligákban: L.Williams, T.Young, Green

 

Phoenix Suns (GSW, POR)

A Suns is elkezdett spórolni a kezdőkkel, de ez náluk szerencsére nem 20-25 perceket jelent, hanem 30-35-öt. Diaw és Barbosa így sem túl meggyőzők, viszont el tudom képzelni, hogy Skinner hoz a héten egy monstre blokkolós meccset.

Sérültek, ne tedd be őket!:

Kötelező: Nash, Stoudemire, Bell, Hill

Csak „mély” ligákban: O’Neal, Diaw, Barbosa

 

Portland TrailBlazers (MEM, @PHX)

Roy játszik, de Przybilla sajnos eltörte a kezét – itt az ideje megnézni, szabad-e még Frye!! Az első jelek biztatóak, pattanózik a gyerek rendesen, és ha olyanja van, pontszerzésben sem ügyetlen. Csak jó büntetőzést ne várjatok tőle és sok blokkot.

Sérültek, ne tedd be őket!: Oden (egész évre), Miles, Przybilla, Webster

Kötelező: Roy, Aldridge, FryeOutlaw

Csak „mély” ligákban: Blake, Jack, Jones

 

Sacramento Kings (SAS, @LAL)

Udrih van, Anthony Johnson nincs, Artest nincs, Salmons és Garcia van. Utóbbiak pont annyi labdaszerzést tudnak ketten, mint Artest egy-egy jobb meccsén! Brad Miller szezonjának vége, Hawes kifejezetten jó helyettes lesz a héten.

Sérültek, ne tedd be őket!: Abdur-Rahim (egész évre), Miller, Artest

Kötelező: Martin, Udrih, Salmons, Garcia

Csak „mély” ligákban: Moore, Hawes

 

San Antonio Spurs (@SAC, UTA)

Manu annyira pihen, hogy péntek este nem is játszott. Hmmm… Helyettese persze nincs, mert azt a kemény 25 percet, amit az utóbbi időben az argentin játszott, sok pasas közt osztotta szét Popovich.

Sérültek, ne tedd be őket!: Horry, Ginobili

Kötelező: Duncan, Parker

Csak „mély” ligákban: Finley, Thomas, Udoka, Oberto

 

Toronto Raptors (MIA, @CHI)

Bosh nem elégedett sem a csapattársakkal, sem a torontói közönséggel, és joggal. Senki sem ad bele apait-anyait rajta kívül az utóbbi időben, pedig a Rapsnak nagy szüksége lenne rá. Ennek ellenére nincs nagy változás a kínálatban, továbbra is érdemes mindenkit betenni, aki játszik – csak éppen ne legyenek vérmes elvárásaitok senkivel szemben. Bosh persze ez alól kivétel…

Sérültek, ne tedd be őket!: Garbajosa

Kötelező: Bosh, Moon, Nesterovic, Ford

Csak „mély” ligákban: Parker, Bargnani, Delfino

 

Utah Jazz (HOU, @SAS)

Mindenki játszik, de a hét nem lesz könnyű, úgyhogy inkább „tartalékba teszem” Brewert és Kirilenkót is.

Sérültek, ne tedd be őket!:

Kötelező: Williams, Boozer, Okur

Csak „mély” ligákban: Kirilenko, Brewer, Korver, Millsap, Harpring

 

Washington Wizards (IND, @ORL)

A főkolomposokon kívül mostanában gyakorlatilag senki nem nyújt megbízható teljesítményt, tehát az egyetlen jó hír, hogy Jamison ismét játszik. Arenas kispados, ezért nem is kötelező kategória – még a szokásos hármas-büntetőszázalék kombinációt sem tudja hozni ennyi játékidő alatt.

Sérültek, ne tedd be őket!: Jamison, E.Thomas (egész évre)

Kötelező: Butler, Jamison

Csak „mély” ligákban: Arenas, Haywood, Stevenson, Songaila

 

 

1 meccs (innentől kezdve csak a kötelezőket tegyétek be, hacsak nem mély ligában játszotok, vagy nincs más megjegyzés a csapatnál):

 

Dallas Mavericks (NOH)

1 meccs…

Sérültek, ne tedd be őket!: Stackhouse

Kötelező: Nowitzki, Howard, Kidd, Terry

Csak „mély” ligákban:

 

Denver Nuggets (MEM)

1 meccs…

Sérültek, ne tedd be őket!: Hunter

Kötelező: Camby, Iverson, Anthony

Csak „mély” ligákban: Martin, Smith (ha hármas kell)

 

Los Angel<

Szólj hozzá!

Címkék: sport nba fantasy sport

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasysport.blog.hu/api/trackback/id/tr46422353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása